Du er her: Nyheter » 2013 » Februar

Kontaktinformasjon / For contact

E-mail adress: helen.brandstorp@uit.no, cellphone 99152115

Advisor Frank Remman: +47-77645512

Click for more contact data             

Mailing adress:

Nasjonalt senter for distriktsmedisin, 

Boaittobealmedisiinna našunála guovddáš

ISM; Helsefak; UiT

N-9037 Tromsø

 

Hopp over tips en venn - Hovedinnhold - Topp

Tips en venn

Send

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Søk »

Følg oss på

 

     

 

 

Til toppen av siden

2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

28.02.2013

Arbeidsvilkår i allmennmedisin - modent for revisjon?

Katrine Wennevold, lege i 30-årene: I studietiden hadde jeg lyst til å bli kardiolog. Som motivert turnuslege var det spennende å være på vakt på medisin, men i akuttmottaket på UNN ble turnuslegene behandlet ikke bare som hår i suppa, men mer som om hele parykken var på avveie. Assistentlegene så rimelig slitne ut, og det var ikke så fristende å følge i deres fotspor. Da jeg så kom på Tromsø legevakt hvor erfarne sykepleiere kom med brødskive når turnuslegen så litt kokt ut, følte jeg meg straks mer hjemme. Det var artig å være første doktor til å tenke rundt pasienten og problemstillingene viste seg å være av et helt annet kaliber enn jeg hadde forestilt meg..

Les mer »

26.02.2013

Knuser mytar om helsevesenet

Noreg har ikkje eit stort overforbruk av sjukehustenester, slik regjeringa har hevda. Noreg er dessutan langt frå å ha verdas høgste ressursbruk av helsetenester pr. innbyggjar. Dag og Tid har snakka med professorane Bjarne Jensen i Hedmark, Torgeir Bruun Wyller i Oslo og Ivar J Aaraas i Tromsø.

Les mer »

25.02.2013

Råflink raddis med bredt spekter

Sverre Rørtveit i Austevoll må være ikonet på en «moderne distriktslege», en som setter pasienten og lokalsamfunnet i sentrum for sin medisinske gjerning. Han brenner for akuttmedisin og trives med smittevernarbeid. Men han tar det lenger. Han forsker, på begge deler.

Les mer »

23.02.2013

Har kommunen kompetanse innen folkehelsearbeid?

Blogger og kommuneoverlege Dag-Helge Rønnevik skriver: Trekkes de rette fagfolkene inn for å legge til rette for systematisk godt folkehelsearbeid? En kursendring i en kommune fra mer forebygging og mindre reparasjon kan ikke finne sted utelukkende ved gode initiativ fra entusiastiske fagfolk. Uten et klart politisk ønske om at det skal satses på folkehelsearbeid kommer vi alltid til å jobbe i motbakke. Vi trenger økt kompetanse både internt i kommunen og blant de folkevalgte.

19.02.2013

Glesbygdsmedicin – Primärvård i framkant

Välkommen till Vilhelmina april 17-18 april 2013! Svensk förening för Glesbygdsmedicin är stolta över att bjuda in till två spännande dagar. Är du intresserad av att träna med instruktörer från SK-kursen i Akutmedicin i glesbygd? Lära mer om ultraljud i allmänläkarens händer? Inspireras av exempel på utbildning och fortbildning på ett glesbygdsmedicinskt universitet? Eller inspireras av rapporter om allmänmedicinsk forskning och erfarenheter från katastroftillbud där allmänläkaren hastigt får kliva in och vara högsta medicinska kompetens?

Les mer »

18.02.2013

Store endringer i legers utdanningsløp?

Bjørg Bakke, leder Norsk medisinstudentforening: "På grunn av byråkrati og stort press vil turnustenesta mest sannsynleg bli lagt ned innan nokre år. Kåss og Støre vil opprette bachelor i medisin ved Universitetet i Bergen for å utdanne billigare legar med 3 års utdanning. Det er store endringar på gang, om dei er gjennomtenkte eller gode – det får framtida vise!"

Les mer »

15.02.2013

Nominasjon til Anders Forsdahls minnepris

Vi ønsker forslag på kandidater til Anders Forsdahl minnepris 2013. Den er opprettet til minne om Forsdahls enestående praktiske og akademiske virke som doktor og samfunnsmedisiner i norsk distriktshelsetjeneste gjennom mange år. Prisen utdeles til en person som over år har utrettet en markant innsats for helsetjenesten i distrikts-Norge, i en vid betydning av begrepet.

Les mer »

14.02.2013

Sosiale aktiviteter får hjernene til å bli

At folk flytter inn til storbyen kan tappe småbyer, tettsteder og bygda for ressurssterke innbyggere. Sosiale aktiviteter kan få studenter til å bli. Lojalitet til studiebyen trekkes frem av forskerne fra Høyskolen i Ålesund

Les mer »

14.02.2013

Klima og helseforskning: hvordan er fokuset på distrikt og urfolk?

Hvis klimaendinger er vårt århundres største utfordring for folkehelsen globalt, trengs relevant forskning. En forsker fra Tasmania har sett på medisinsk og sosiologisk litteratur i perioden 1995 - 2012, totalt 19.164 abstracts. Hun finner at både distrikt og urfolk har vært realtivt lite omtalt og reiser blandt annet spørsmål om det er valg av tema eller valg av forskningsmetode som gir dette utslaget

Les mer »

12.02.2013

Forventet gjennomsnittlig levetid 20 år kortere i Russland

"In 2008, the difference in life expectancy between men in some West-European countries and Russia was 20 years. Put in a west–east context, the wide differences in health between countries still exist and constitute one of the greatest challenges for Europe now and in the future" Epidemiologer i Polen og England har via sin artikkel om helsetjenester og sykdommer i Øst Europa, fått et interessant svar fra en patolog i Russland der han forklarer at noe går i riktig retning, bl.a. med hensyn til bruk av alkohol, men beskriver utfordringer i forhold til litteraturtilgang, forskning og implementering av nye behandlinger.

Les mer »

08.02.2013

Vi følger to blogger

Kommuneoverlegen i Gildeskål, Laila Didriksen, og kommuneoverlegen i Karmøy, Dag-Helge Rønnevik, har hver sin blogg. Nå får dette vitale paret fast plass på høyre side av nettsiden vår. Laila skriver om "små ting som betyr noe der og da" fra livet som lege og trebarnsmamma i en liten kystkommune i Nordland. Dag-Helge fokuserer mer på folkehelsearbeid og samfunnsmedisin i en større kommune i Rogaland.

Les mer »

Norsk English

Topp

Nasjonalt senter for distriktsmedisin. Institutt for samfunnsmedisin, 9037 Tromsø. Telefon: +47 776 45 512