Du er her: Nyheter » 2015 » Desember » Årets Nordlending

Kontaktinformasjon / For contact

E-mail adress: helen.brandstorp@uit.no, cellphone 99152115

Advisor Frank Remman: +47-77645512

Click for more contact data             

Mailing adress:

Nasjonalt senter for distriktsmedisin, 

Boaittobealmedisiinna našunála guovddáš

ISM; Helsefak; UiT

N-9037 Tromsø

 

Hopp over tips en venn - Hovedinnhold - Topp

Tips en venn

Send

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Søk »

Følg oss på

 

     

 

 

Til toppen av siden

2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

Årets Nordlending

23.12.2015

23.12.15: Vi vil gratulere fastlege og legevaktsjef i Narvik, Sverre Håkon Evju, med den høyt hengende prisen Årets Nordlending! Hans intense og kloke bidrag i kampen for lokalsykehusene det siste snaue året har engasjert rekordmange i årets avstemming. Juryens begrunnelse viser frem en manns om ikke bare er modig og klar i sin tale. Han er også flink til å se enkeltmennesker og til å snakke med folk som ikke helt deler hans syn.

Juryens begrunnelse:

«Blør vi saktere?». Det var det direkte spørsmålet Sverre Håkon Evju stilte helseminister Bent Høie etter at forslag til ny helseplan i Norge konkluderte med at flere sykehus, deriblant Narvik, ikke lenger skulle ha døgnkontinuerlig akuttkirurgi. I høringsnotatet fra april utfordret Sverre Håkon Evju ministeren på en saklig, tydelig og direkte måte.  Han avsluttet sitt budskap med følgende oppfordring: «Det er du som er sjef, åpne øynene, se og ta ansvar! Vi er muligens kjent for å være seige i nord. Men vi blør ikke saktere.»

Brevet til ministeren utløste et sterkt og samlende engasjement i hele Narvik-regionen. Budskapet og slagordet spredte seg raskt. Også til resten av landet. Det ble etablert egen facebookside. Den fikk raskt over 5 000 medlemmer. Logoen – en plastret blodråpe – ble spredt, delt og tatt i bruk som profilbilde. Lageret med over 5 000 t-skjorter - og like mange buttons - ble tømt umiddelbart. Næringslivet engasjerte seg og bidro til etableringen av «Sykehusalliansen». Sparebanken Narvik satte alene inn 500 000 kroner på alliansens konto.

Det var helt naturlig at Sverre Håkon ble alliansens lederskikkelse og talsperson. Den høyt respekterte og populære legen er beskjeden på egne vegne. Men han brenner for helsa til menneskene i Narvik-regionen. Som engasjert kommuneoverlege ved Narvik legevakt, og fastlege/spesialist i allmennmedisin i kommunen, kan det ikke stilles spørsmål ved hans erfaring og kunnskap.

Sverre Håkon Evju er ikke bare talsmann for sykehuset i Narvik. Han er blitt invitert til å holde appell for stortingspolitikere og ministre foran Stortinget i en nasjonal markering. Han er sentral i tverrpolitisk samarbeid med andre lokalsykehus rundt i landet, deriblant i Lofoten. Han har deltatt i utallige møter med politikere og beslutningstakere. Det var han som holdt talen da helseministeren besøkte Narvik i desember. Flere tusen mennesker møtte opp.

De personlige verdiene til Sverre Håkon Evju preger også hans arbeid. Det er i hans ånd at Sykehusalliansen jobber faktaorientert, renhåret, framoverlent og konstruktivt. Av kolleger, også av meningsmotstandere, løftes hans personlige egenskaper fram:

  • Han jobber knallhardt og gir alltid noe ekstra.
  • Han taler modig og klokt - og er bemerkelsesverdig god på å se andre. 
  • Han får alle typer folk med seg. Også maktpersoner som ikke deler hans syn. Det kunststykket er det ikke så mange som klarer – i kombinasjonen sterk, klar og ydmyk i møte med alle enkeltmennesker.
  • En sosial, inkluderende og omtenksom fyr. En tøff og myk mann i samme slengen.
  • Det er disse egenskapene som gjør budskapet hans så troverdig, så lett å ta imot og derfor så mektig.

Sverre Håkon Evjus faglige engasjement og personlige egenskaper er også bakgrunnen for at han i år ble kåret til «Årets Nordlandsdoktor» av Nordland legeforening. I begrunnelsen framheves hans evne til å vinne fram og tale lokalsykehusenes sak i møte med helseminister, storting, regionale helseledere og egen forening. Hans faglige dyktighet som arrangør av et av landets beste akuttmedisinkurs - og initiativtaker til årlige kurs i villmarksmedisin - trekkes også fram av legeforeningen.

Sverre Håkon Evju er blant de menneskene som tilsynelatende får tid til alt. Engasjementet går ikke ut over pasientene. Han er en populær fastlege. Han har ingen ledige pasientplasser. På nettstedet legelisten.no skriver en av pasientene: «Dr. Evju er den beste legen jeg har oppsøkt. Han tar seg tid til å lytte, er grundig og gir god informasjon. Han er svært flink med mennesker og min erfaring er at han ser hele mennesket, ikke bare symptomer og diagnoser».

Sverre Håkon Evju er en mann som ikke bare blør for drakta. Han blør for pasientene, for faglig kvalitet, for helsa, for akuttmedisin, for sykehuset, for lokalsamfunnet, for sine medmennesker - og for landsdelen. Og han åpner alltid sine kurs i akuttmedisin med AC/DC-låten «If you want blood, you`ve got it».

Men blør vi saktere?

Likevel er det familien som alltid kommer først. «Papparollen er mye viktigere enn legerollen. Fagmannen kan erstattes, det kan ikke pappaen» sa han i et intervju med Avisa Fremover

I statuttene for kåringen av «Årets Nordlending» heter det: «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje.»

Juryen understreker at Sverre Håkon Evju tilfredsstiller alle deler av kriteriene.

Årets jury har bestått av informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe, fylkesråd i Nordland, Tomas Norvoll, distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Interessen rundt kåringen av «Årets nordlending» har i år vært større enn noen gang. Juryen har mottatt 289 nominasjoner på 150 navn.

I år kom det inn hele 9 422 stemmer og begrunnelser. Det er ny rekord. 
Årets vinner var den som fikk desidert flest stemmer.

Foto: Tom Melby, Avisa Nordland

Norsk English

Topp

Nasjonalt senter for distriktsmedisin. Institutt for samfunnsmedisin, 9037 Tromsø. Telefon: +47 776 45 512